21 March 2013

Ο προδιαγεγραμμένος θάνατος του PC


Τα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα εδώ και χρόνια. Με την πτώση τιμών στα laptops. Με την άνοδο των netbooks. Με την εμφάνιση των ultrabooks. Με την καθιέρωση των tablets. Ο -όχι και τόσο μικρός- θεός, το PC, που αποτελούσε το «κέντρο επιχειρήσεων» του κάθε χρήστη για πολλά χρόνια, είχε αρχίσει να χάνει σταδιακά και διακριτικά το θρόνο του.



Τόσο διακριτικά, που δεν καταλάβαμε πότε και πως έγινε κάτι τέτοιο. Οι νέες συσκευές είχαν πλέον την ισχύ ενός desktop υπολογιστή (ή τέλος πάντων κάτι πολύ κοντά σε αυτό). Παράλληλα προσέφεραν ανεπανάληπτη φορητότητα και μεγαλύτερη αυτονομία από ποτέ.

Θέλεις να κάνεις απλή δουλειά γραφείου, με σύνταξη κειμένου, περιήγηση στο internet και λίγο Photoshop; Με ένα netbook, ένα ultrabook ή έστω ένα tablet με bluetooth πληκτρολόγιο, κάνεις άνετα τη δουλειά σου. Θέλεις λίγο μεγαλύτερη οθόνη, λίγη περισσότερη χωρητικότητα, και λίγη περισσότερη ισχύ, για πιο γρήγορη επεξεργασία φωτογραφιών, ήχου και βίντεο, και ολίγον gaming; Ένα αξιοπρεπές laptop θα σε καλύψει.



Αν τώρα θέλεις να απολαύσεις όλες τις χάρες ενός desktop PC, χωρίς όμως να έχεις ένα μπαούλο στο χώρο σου, έχουμε και για ‘σένα κάτι. Λέγεται mini ITX και είναι ένα πρότυπο το οποίο προβλέπει την ενσωμάτωση motherboard, κάρτας γραφικών, δίσκου και drive σε ένα κουτί που είναι μόλις λίγο μεγαλύτερο από μία μπαταρία αυτοκινήτου!

Εκεί μάλιστα δεν χρειάζεται να κάνεις κανένα συμβιβασμό, καθώς μπορείς να συνδέσεις όλους τους νέους επεξεργαστές και τις κάρτες γραφικών, συνθέτοντας έτσι ένα πανίσχυρο και παράλληλα μικρό gaming PC. Οι πρώιμες μορφές του mini ITX επέτρεπαν μόνο τη χρήση επεξεργαστών Atom, αλλά αυτή η εποχή ανήκει πλέον μόνιμα στα κιτάπια της ιστορίας.


Ο μόνος λόγος που έχεις σήμερα για να αποκτήσεις ένα tower PC είναι αν θέλεις οπωσδήποτε να έχεις πολλές εσωτερικές συσκευές, π.χ. κάρτες PCI, σκληρούς δίσκους ή disc drives. Ή απλά αν θέλεις να στήσεις ένα υπερβολικό μεγαθήριο για gaming σε αναλύσεις 2K με διπλό ή τριπλό SLi. Σε διαφορετική περίπτωση, μη μασήσεις από τις διαφημίσεις καταστημάτων που θέλουν να ξεστοκάρουν τα desktop PC τους.

No comments:

Post a Comment