20 March 2013

Η (νέα) εποχή του πλαστικού


Όταν είχε κυκλοφορήσει το Samsung Galaxy Nexus, είχαμε παραλάβει στο γραφείο μία συσκευή προς δοκιμή και παρουσίαση. Γενικά το θεωρήσαμε όλοι ως ένα γαμάτο κινητό, και ήταν δύσκολο να βρούμε κάποιο αρνητικό χαρακτηριστικό. Ένας συνάδελφος όμως (ας τον πούμε Άγγελο) είχε ένα ύφος σαν να του μαγείρεψε τη γάτα η Ινδή γειτόνισσα... μη σου πω και το σκύλο η Κινέζα γειτόνισσα! Όταν τον ρωτήσαμε τι του έκανε το δύσμοιρο το Galaxy Nexus, απάντησε ότι η πλάτη του «παίζει». Πήρα λοιπόν τη συσκευή στα χέρια μου για να το διαπιστώσω ο ίδιος, και περίμενα να κάνει σαν αμορτισέρ. Όμως ήταν απλά ένα απειροελάχιστο κενό που γενικά θεωρείται όχι απλά δικαιολογημένο, αλλά και ίσως αναμενόμενο.


Μία διαφορετική μέρα, ένας άλλος συνάδελφος (ας τον πούμε Δημήτρη), έλεγε μία ιστορία για έναν φίλο του. Αυτός ο φίλος λοιπόν, μία φορά νευρίασε και πέταξε στο πάτωμα ένα από τα home computers των 80s (δεν θυμάμαι ποιο). Ο υπολογιστής όχι μόνο επιβίωσε, αλλά μετά επανασυναρμολογήθηκε και λειτουργούσε κανονικότατα. Στο τέλος σχολίασε (ο Δημήτρης, όχι ο φίλος του) «προσπαθήστε να το κάνετε αυτό σε οποιοδήποτε laptop σήμερα»! Όχι, πείτε μου, είχε άδικο?


Αν και οι δύο αυτές ιστορίες περιγράφουν δύο άκρα, είναι αλήθεια ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα σπάνε πολύ εύκολα ρε παιδί μου... Έχουν σίγουρα κατώτερης ποιότητας πλαστικά από ότι πριν από 20 χρόνια, ή και περισσότερο. Και είναι περίεργο, έτσι δεν είναι; Θα πίστευε κανείς ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, αλλά και η κατανόηση μας για τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, θα φτιάχναμε πλέον πιο ανθεκτικά ηλεκτρονικά. Τις πταίει;

OK, ίσως οι κατασκευαστές θέλουν να μειώσουν το κόστος. Γιατί ομολογουμένως, η Apple που χρησιμοποιεί αλουμίνιο και γυαλί, κοστολογεί τις συσκευές τις με μία μικρή περιουσία. Μπορεί βέβαια να υπολογίζουν ότι οι χρήστες αντικαθιστούν πλέον τις συσκευές τους πολύ συχνά, και ότι απλά δεν αξίζει να προβλέπουν για τη μακρόχρονη συντήρηση τους.

Από την άλλη, να πω μία θεωρία συνωμοσίας; Μήπως παίζει να το κάνουν και επίτηδες, ακριβώς για να τις αντικαθιστούμε συχνά; Σε συνδυασμό φυσικά με το παράλογο κόστος του service. Μάλλον συμφέρει περισσότερο να αγοράσεις τα εξαρτήματα προς αντικατάσταση από το internet και να τα αντικαταστήσεις μόνος σου, αν βέβαια ξέρεις δυο πράγματα παραπάνω περί πληροφορικής.


Α, και κάτι άλλο. Υπάρχουν κάτι θήκες για κινητά που προσφέρουν αντίσταση στο νερό, στη σκόνη, στους κραδασμούς και σε... επίθεση από εξωγήινους. Καλύπτουν το περίβλημα, το πίσω μέρος, αλλά όχι και την οθόνη. Παρ’ όλα αυτά αν το κινητό πέσει με το περίβλημα, δεν θα πάθει σχεδόν τίποτα. Αν πέσει με το πίσω μέρος, το πολύ να ραγίσει, δηλαδή σιγά τη σκοτούρα. Αν πέσει όμως με την οθόνη, ουσιαστικά θα αχρηστευτεί, ειδικά αφού όλος ο χειρισμός γίνεται από την ίδια την οθόνη. Και όμως, η οθόνη είναι το μοναδικό τμήμα που δεν καλύπτεται, έστω με κάποια μεμβράνη. Δυσνόητον...!

No comments:

Post a Comment